Design & Communication duo

During my work for Read The Label I had the pleasure to interview the design- and communication duo TypeO. The interview is published on Read The Labels journal where pictures and text are created by me. You can also read it at the bottom of this page (although in Swedish).  

Moreover I’ve helped TypeO with an analysis of their Search Engine Optimization. The analysis contained an in-depth look at keywords, technical SEO, on-page SEO and off-page SEO.  

Titta in hos TypeO Loft

Vi är glada över att få presentera vår samarbetspartner TypeO. Micha Van Dinther och Magnus Wittbjer beskriver sig som design- och kommunikationsduo specialiserad inom detaljhandel. Nyligen utvidgade de sin verksamhet genom att lanserade TypeO loft, ett slow living bed and breakfast där gäster får uppleva handplockad designinteriör med vyer över Västerlens vackra naturlandskap. Alla produkter i loftet finns tillgängliga i TypeO Shop, där ibland Read The Labels sängkläder som pryder loftets säng. Loftet lanserades i mitten av juni och när vi möter duon i mitten av oktober konstaterar vi att konceptet gått så bra att paret själva ännu inte hunnit sova i loftet.

Vad tror ni har gjort att TypeO Loft har blivit en sådan framgång så här långt? 
Vi tror att det finns många faktorer som spelar in i det. Dels är att folk vill hålla sig nära hemmet och semestra i Sverige under pandemin, dels att man vill semestra isolerat och inte på ett hotell med massor av andra gäster. Här blir det enskilt när det bara finns plats för två personer. Sen tror vi att vårt mål med att få besökare att uppleva naturen, tystnad och avkoppling har lockat många. Det känns som att många längtar efter det och vi kallar det för ett slow living Bed and Breakfast just för att vi vill skapa möjligheten att komma ner i varv här.  

two images from typeo loft one showing the bed and the other showing the kitchen

Ni har ju valt att ha Read The Labels sängkläder i ert Loft. Hur har ni tänkt kring val av varumärken som finns i loftet?
Generellt när det gäller alla våra varumärken så eftersträvar vi lokalt eller svenskt om det går men även att det finns någon form av hantverkstanke eller konstnärlighet i det. Produkterna får gärna kännas handplockade och unika på något sätt men även vara av bra kvalité. Just vad gäller Read The Label ville vi utöver den hållbara produktionen hitta sängkläder som skulle tåla användningen. Det är en sak att ha produkterna i sitt hem men det är en annan sak att använda lakanen och sängkläderna kontinuerligt av nya gäster. Där tyckte vi att Anna var väldigt bra på att hjälpa oss resonera kring hur vi skulle tänka kring skötselråd och så vidare. 

Hur har ni tänkt om man ser till helheten vad gäller materialval i loftet?
Tanken har definitivt varit inspirerat av det som räknas till skandinaviskt men vi skulle säga lite varmare. Vi har hittat inspiration från Belgien. De har en estetik som generellt är relativt avskalad och enkel men som behåller lite värme. Exempelvis har vi valt att endast putsat bjälkarna och inte måla dem och sen är väggarna putsade med kakelfix för att ge mer textur. Vi har även övervägt att ha gardiner i loftet men konstaterat att ljusinsläppet är en grej som gäster uppskattar mest här inne. Det har varit ganska små ytor att arbeta med och vi har försökt hitta nya sätt att komprimera badrum och kök men behålla samma känsla i hela loftet.

Ni har ju ett matkoncept som man kan beställa till sin vistelse i ert loft, hur fungerar det?
Det är som vår lilla egenkomponerade matkasse men som egentligen är väldigt enkelt. Vi har valt ut lokala matvaror från trakten och sen har vi satt samman ett par rätter som lätta är att göra för våra gäster. Matintresset finns hos oss båda och vi tycker det är trevligt att laga mat tillsammans efter att ha jobbat en hel dag. När Nordiska Kök skulle hjälpa oss skapa köksdelen av loftet var vi tvungna att välja mellan ugn eller diskmaskin och konstaterade snabbt att ugn var det viktigaste. Även om det inte är kul att diska tänker vi att tiden finns för det med.

Hur ser ni på framtiden och TypeO?
Ja loftet är egentligen det tredje benet av varumärket TypeO och jag tycker det är ett bra exempel på hur vi jobbar med kommunikation på ett annorlunda sätt. Vi vill skapa en upplevelse och jag tror att det blir viktigare och viktigare för varumärkena att hitta sätt att inte bara sälja produkter utan kommunicera något mer. Det är i sådana här projekt som vi pushar varandra och vem vet om två år kanske vi gör ytterligare något annat men nu måste vi nog få landa lite i det här och kanske prova sova i loftet själva.